Woon je in Nijmegen en wil je op lood testen? Lees dan eerst verder, misschien is dit niet nodig.
Figuur Nijmegen: jonge gezinnen in oude huizen: hoe donkerder, hoe hoger het risico door loden leidingen
Heb jij een brief gekregen van gemeente Nijmegen over loden leidingen? Geen paniek! Deze brief is gestuurd naar álle bewoners en eigenaren van panden die zijn gebouwd vóór 1960. De gemeente weet niet of jouw huis geheel is gerenoveerd of niet. Dit wordt nergens bijgehouden, het enige dat zij weten is wanneer het is gebouwd. Uit de database van het CBS kun je dan weer halen (op straatniveau) van welke leeftijd de bewoners zijn. Degene die het écht weet, dat ben jij, of de eigenaar van het huis.
Het is sinds de jaren zestig al verboden om loden leidingen te leggen in huizen. Het hébben van loden leidingen is echter niet verboden en het renoveren is ook niet verplicht. Hierdoor zijn er helaas nog veel huizen waar loden leidingen liggen. Dit veroorzaakt te veel lood in het water, en dat veroorzaakt gezondheidsklachten. Het meest duidelijke gevolg van te veel lood in drinkwater is een afname van IQ-punten bij kinderen.
Halverwege 2021 heeft de overheid besloten dat álle gemeentes in Nederland hun verantwoordelijkheid moeten nemen naar de inwoners toe op het gebied van gezond drinkwater. Lood is een probleem dat al decennia bestaat maar vanwege het gebrek aan inzicht in plaatselijke situaties is dit lang blijven liggen. Nu heeft minister Ollongren besloten dit voor goed uit te bannen en helpt gemeente Nijmegen met voorbeeldbrieven en toegang tot databanken.
Vitens is verantwoordelijk voor de kwaliteit van aangeleverd water en de leidingen die in haar beheer zijn. Deze leidingen zijn in de meeste gevallen tót aan de watermeter van jouw huis. Vanaf dat moment zijn de leidingen van de eigenaar van het gebouw. Jij hoeft bijvoorbeeld geen toestemming te vragen om een douche aan te sluiten of de leidingen te verleggen naar zolder. Maar als je een nieuwe aansluiting op de hoofdleiding wilt maken is dat een heel andere zaak. Als het aankomt op loden leidingen in Nijmegen is Vitens dus verantwoordelijk voor de aanvoerleidingen. Vitens voert verplicht meerdere controles uit op het drinkwater, ook op lood. Maar als jij loden leidingen in huis hebt kom het ook dáár pas in je drinkwater.
De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor de leidingen en het schone drinkwater. Ben je dit zelf, mag jij beslissen of de leidingen gerenoveerd worden of niet. In geval van verhuur ligt dit toch anders. Bijvoorbeeld de gemeente Nijmegen zelf (als verhuurder), een particuliere verhuurder of een woningbouwvereniging. Zij zijn in dit geval verantwoordelijk voor loden leidingen en de huurder hoort ervan uit te kunnen gaan dat het water schoon is. Steeds meer verhuurders in Nijmegen testen bij ons op loden leidingen. Sommige verhuurders worden door hun huurders aangespoord. In enkele gevallen (nu nog het meest in Amsterdam) moet de rechter eraan te pas komen om een verhuurder te dwingen tot huurkorting tot een renovatie plaats kan vinden. Zie bijvoorbeeld dit bericht van de woonbond. Bron: bericht woonbond.
Lees op de homepagina meer over lood in water testen: