Rotterdam, stadsrechten sinds 1340, is niet direct een stad waar men aan denkt als het gaat om loden leidingen en het testen van water. De reden hiervoor is natuurlijk dat veel oude delen van Rotterdam vernietigd zijn in de oorlog. Ondanks dat er veel nieuwbouw is, is er nog enorm veel vastgoed in Rotterdam dat dateert van vóór 1960: het jaar dat loden leidingen in Rotterdam verboden werden. Er is dus kans dat jij loden waterleidingen hebt als jij in een oud(er) Rotterdams huis woont. Vooral als je een gezin hebt met jonge kinderen of als je in een risicogroep valt doe je er goed aan even op zoek te gaan of jij loden leidingen hebt of niet.
Op drinkwater kun je heel makkelijk laten testen op lood in Rotterdam. Maar er zijn meer bronnen van loodverontreiniging die lastiger te testen zijn en soms ook niet in je opgekomen zouden zijn. Als je bijvoorbeeld groenten kweekt op grond waarin zware metalen (waar lood er een van is) zitten is de kans aanwezig dat dit in je groenten terecht komt. Als je dit eet wordt de loodconcentratie in je bloed verhoogd. Maar ook werken met lood, bijvoorbeeld in verf of in oude legeringen, of het inademen van loodstof (wat bij het schuren vrijkomt) is schadelijk. In Rotterdam zijn veel oude loodsen waar dit materiaal kan opstapelen. Voor jou is dit al niet gezond, maar pas op met het laten spelen van kinderen in dit soort omgevingen.
Flyer van Gemeente Rotterdam over lood
De informatie op de website van GGD Rijnmond is vrij goed om je in te lezen over de risico’s van lood in drinkwater in Rotterdam en omgeving. Echter is het stroomschema waarnaar wordt verwezen niet helemaal compleet. Kort door de bocht:
Ga dan eerst zelf op zoek naar loden leidingen (dit is gratis en kan je prima zelf). Als je niet alle leidingen kunt zien, of je twijfelt, bestel dan bij een van de aanbieders van testjes een loodtest. Je vult dan een flesje met jouw water en stuurt dit op voor analyse. Dan weet je 100% zeker dat jouw water goed is. Je kunt óók een installateur langs laten komen om te kijken, zij kunnen ook het flesje voor u vullen en opsturen.
Zie hier de pagina van de GGD Rijnmond, en de link naar de informatie sheet. Kijk verder op deze site als je meer wilt leren over lood in drinkwater en hoe je dit kunt testen.
Informatie op de website van de GGD Rotterdam-Rijmond
Het is niet bekend waar precies loden leidingen liggen in Rotterdam en omgeving. In de aanvoerleidingen is het meeste al vervangen of staat het op de planning om gerenoveerd te worden. Het probleem van loden leidingen zit hem juist in de leidingen binnenshuis. Er is in Nederland geen data bekend van welk type leidingen in welk huis liggen. Alle gegevens die worden gepubliceerd zijn dan ook gebaseerd op proefprojecten, een kleine hoeveelheid gedeelde gegevens, maar vooral berekeningen. Men kijkt bijvoorbeeld naar het bouwjaar en hoe vaak dergelijke huizen zijn verbouwd. Maar niemand weet van welk materiaal de leiding in uw huis is gemaakt, dat moet u zelf uitvinden.
In feite zijn het de oudste wijken in Rotterdam waar de kans het grootste is op loden leidingen. Maar eigenlijk kun je het beste per huis bekijken wanneer het is gebouwd, en of er bij renovaties de leidingen zijn meegenomen. In het figuur hieronder zie je de dichtheid jonge gezinnen in oude huizen in Rotterdam. Dit geeft dus vooral weer waar het risico groot is. Dit is een kaart van Atlas Kaarten en is gemaakt in opdracht van de overheid. Hoe donkerder de vlekken, hoe hoger de dichtheid. Omdat kinderen het meest schade hebben van loden leidingen wordt hier als eerste op gefocust.
Fig. 1: Rotterdam, donkere vlekken zijn gebieden met veel kinderen en oude gebouwen: een risico door loden leidingen.
Nee, het waterbedrijf hoeft niet op lood in water te testen in de huizen in Rotterdam. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de leidingen in jouw huis. Zij zijn alleen verantwoordelijk voor het water tót aan de watermeter, en de kwaliteit hiervan wordt ook gewaarborgd. Hier wordt dan ook streng op gecontroleerd, onder andere op loden leidingen. Ook openbare waterpunten worden op deze wijze onder controle gehouden op bijvoorbeeld legionella en bacteriën.
De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de leidingen in jouw huis, tenzij je van de gemeente huurt. Dan zijn zij de eigenaar, en die is verantwoordelijk. Je leest bijvoorbeeld in het volgende nieuwsbericht op de NOS dat Rotterdam en Utrecht op zoek gaan naar loden leidingen in hun stad. Als je goed leest onderzoeken zij hun eigen vastgoed, dat is verhuurd aan bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Zij doen geen huis-aan-huis onderzoek om in oude woningen te kijken naar de situatie. RTL nieuws: de gemeente Rotterdam gaat op zoek naar Loden leidingen
De gemeente wordt door de politiek echter wél verantwoordelijk geacht om haar inwoners te informeren over de risico’s op loden leidingen. Ook kan zij verhuurders aanspreken actie te nemen in hun panden.
Ja, in principe is de eigenaar van het pand, “de huurbaas” verantwoordelijk voor de drinkwaterleidingen. Als deze van lood blijken te zijn is het aan de eigenaar om deze te vervangen. Hier kan hij/zij niet direct toe gedwongen worden door een rechter. Wel worden steeds vaker huurkortingen toegepast in gevallen waar de verhuurders de loden leidingen niet willen vervangen. Maar pas op: als de verhuurder aanzienlijke verbeteringen aan het pand aanbrengt kan het in sommige gevallen ook redelijk zijn de huur te verhogen. Rechtbank geeft verhuurder gelijk met huurverhoging Hier lees je bijvoorbeeld een verhaal bij de rechtbank waar de verhuurder erop aandrong te renoveren en de rechter hierin mee is gegaan dat de huur verhoogd zou worden.
Het Algemeen Dagblad, vroeger het Rotterdams Dagblad, heeft dit jaar één bericht gepubliceerd over loden leidingen in Rotterdam. Dit bericht is aangedragen door de gemeentes zelf, en is ook gedeeld op bijvoorbeeld NOS.nl en regionale dagbladen. Onder zie je een foto van de kop van het gedeelde bericht.
Fig. 2. Bericht uit het Algemeen Dagblad over loden leidingen in Rotterdam
Link naar het volledige bericht
Het beste is het weghalen van de loden leidingen. Meestal kost dat tussen de €1000,- en €3000,- en het hangt af van hoe moeilijk te bereiken de leidingen zijn en hoe mooi deze zijn weggewerkt. Er bestaan prachtig afgewerkte panden met unieke oude details, soms als monument. In een dergelijk geval is het duur om te renoveren. Als de loden leidingen in een kruipruimte in een jaren ’30 woning zitten is het makkelijk en snel te doen, en dus goedkoper. Je kunt ook denken aan een soort tussenoplossing. Water-Lab verkoopt ook waterkannen met een filter, en filters die je voor de kraan plaatst. Hiermee filter je het lood (natuurlijk wel even testen voor de zekerheid) maar je moet dan wel de filters tijdig vervangen.
Als je meer wilt lezen over het herkennen van loden leidingen of hoe je je drinkwater moet testen op lood in Rotterdam, ga dan naar onze homepage:
Alles over lood in water testen